Παρασκευή 14 Αυγούστου 2020

Elli and Elias travel in Mani

Γεια σας, γεια σας! Με μεγάλο ενθουσιασμό, ξεκινάμε μαζί με την αδερφή μου Έλλη μια νέα σειρά από αναρτήσεις με κεντρικό τους θέμα ένα άλλο μας πάθος, εκτός από την ομορφιά, τα ταξίδια. Εδώ θα μιλήσουμε για τις εντυπώσεις μας από ταξίδια σε μέρη της Ελλάδας ή του εξωτερικού. Φυσικά, οι επιλογές μας και οι προτάσεις μας στη διαμονή, στο φαγητό και το ποτό όπως πάντα, βασίζονται στην προσωπική μας εμπειρία και το προσωπικό μας γούστο και σε καμιά περίπτωση (εκτός και αν έχει επισημανθεί) δεν είναι sponsored.

Η πρώτη ανάρτηση της σειράς ανήκει στην υπέροχη Έλλη, η οποία μαζί με το μεγάλο της έρωτα και μοναδικό συνοδοιπόρο, τον πάντα χαμογελαστό Ηλία, ταξιδεύουν και ανακαλύπτουν τις ομορφιές της Ελλάδας. Στη σημερινή ανάρτηση η Έλλη και ο Ηλίας μας δίνουν μια γεύση από την άγρια γοητεία της Μάνης.


Jadore tres bien et je voundrais, ή αλλιώς, οι διακοπές μου στη Μάνη….

Αυτή η αυθόρμητη, ασύντακτη μετάφραση της έκφρασης αγάπης μου στον άντρα μου «σ’ αγαπώ και σε θέλω πολύ» και τα ασταμάτητα γέλια που ακολούθησαν μέσα στο αυτοκίνητο, ήταν μία από τις στιγμές που χαρακτήρισαν το φετινό ταξίδι μας στη Μάνη. Όπως και αν επιλέξεις να πας, μόνος, με την οικογένεια, ζευγάρι ή με παρέα φίλων, ο ονειρεμένος αυτός τόπος σου υπόσχεται πολλές ευχάριστες εκπλήξεις και μοναδικές απολαύσεις.
Ως βάση μας επιλέχτηκε το πανέμορφο και γραφικότατο Λιμένι, ένα χωριό κτισμένο πάνω στη θάλασσα, πλήρως εναρμονισμένο με το φυσικό περιβάλλον, χωρίς ίχνος αρχιτεκτονικής παραφωνίας. Πέτρινα σπίτια και ξενώνες που ελάχιστα ξεχωρίζουν από τον ορεινό όγκο του Ταϋγέτου που δεσπόζει πίσω τους.

Beautiful Limeni
Beautiful Limeni

Εξαιρετικό το κατάλυμα Μαυρομιχάλαι στο κέντρο του Λιμενίου, λίγα μέτρα μόλις από την πασίγνωστη ψαροταβέρνα Τάκης. Η θέα από τα παράθυρα του παλιού πύργου, σου δίνει την αίσθηση ότι είσαι πάνω σε καράβι και ο ήχος του παφλασμού της θάλασσας είναι ο απόλυτος χαλαρωτικός συνοδός για τον πιο γλυκό και ξεκούραστο ύπνο. Φιλόξενοι και πάρα πολύ εξυπηρετικοί όλοι στο κατάλυμα και το μόνο που μας απογοήτευσε λίγο ήταν το πρωινό, το οποίο θα μπορούσε να ήταν πιο ευφάνταστο και εμπλουτισμένο με περισσότερα τοπικά εδέσματα, από αυτά που διαθέτει άφθονα η περιοχή, ώστε να εξισορροπεί ίσως και την υψηλή τιμή του δωματίου.
Mavromichalai Limeni Room View
Mavromichalai Limeni Room View

Φοβερό το ψάρι στον Τάκη, φρέσκο και καλοψημένο και σε καλή τιμή (γύρω στα 50-60€ το κιλό), αν και στην περιοχή μπορείς να βρεις και φθηνότερο, πληρώνεις όμως και τη θέση του μαγαζιού δίπλα στο κύμα, το απαράμιλλο  ηλιοβασίλεμα και τις χελώνες καρέτα-καρέτα που κολυμπούν μπροστά στο τραπέζι σου, αν καταφέρεις να κάτσεις σε κάποιο από αυτά στην άκρη της πλατείας του μαγαζιού. Η γαμπαρομακαρονάδα που δοκιμάσαμε δεν έλεγε και πολλά, επιβεβαιώνοντας έτσι τις αρνητικές κριτικές των τελευταίων χρόνων σε διάφορα blog και site για την αστακομακαρονάδα του και τις μακαρονάδες του με θαλασσινά. Όλα τα υπόλοιπα όμως ήταν εξαιρετικά. Πλούσια η λίστα κρασιών αλλά λίγο τσιμπημένη στις τιμές.

Μπάνιο μπορείς να κάνεις στο Λιμένι, μπροστά από τον ξενώνα Πύργος του Μαυρομιχάλη. Κατεβαίνοντας μερικά σκαλάκια μπαίνεις απευθείας στη θάλασσα η οποία είναι αμμουδερή και κάνεις τέλειο μπάνιο, έχοντας στο νου σου πάντα ότι καθώς κολυμπάς μπορεί να σε πλησιάσει μία από τις δύο ή και οι δύο χελώνες που κολυμπούν ανενόχλητες ανάμεσα στους λουόμενους και αποτελούν την ατραξιόν της περιοχής.

Sea turtles Caretta-caretta in Limeni
Sea turtles Caretta-Caretta in Limeni

Το μπάνιο σου μπορείς να το συνδυάσεις και με ένα καφέ ή ουζάκι στο Μαγαζάκι της Θοδώρας που βρίσκεται ακριβώς πάνω από την θάλασσα, δίπλα στον «Πύργο του Μαυρομιχάλη». Ιδανικά μπορείς να πίνεις το καφεδάκι σου ή το ουζάκι σου παρέα με έναν από τους πεντανόστιμους μεζέδες του μαγαζιού και να δροσίζεσαι κατά διαστήματα στη θάλασσα από κάτω, απλά κατεβαίνοντας μερικά σκαλάκια.

Beautiful Limeni At Night
Beautiful Limeni At Night

Για ποτό, αν μένεις στο Λιμένι, στο Τελωνείο cocktail bar θα πιεις πολύ καλό κοκτέιλ και αν πας κατά τις 8.00 με 8.30, θα απολαύσεις και ηλιοβασίλεμα που «τύφλα να χει» αυτό της Σαντορίνης. Αλλιώς, μία βόλτα στην Αρεόπολη επιβάλλεται για να περιπλανηθείς στα πέτρινα σοκάκια της, που θυμίζουν λίγο από Trastevere και να πιεις το ποτάκι σου σε ένα από τα πολλά μπαράκια της πόλης.

Sunset in front of Teloneio Coctail Bar, Limeni
Sunset view at Teloneio Coctail Bar, Limeni

Υπέροχη η παραλία Χαλικιά Βάτα, στην ανατολική πλευρά της Λακωνικής Μάνης, κάτω από τον Κότρωνα. Μια παραλία με λευκό βότσαλο στην οποία υπάρχουν μόνο δύο ψαροταβέρνες. Ήταν η δεύτερη φορά που την επισκεφτήκαμε, καθώς την ανακαλύψαμε πέρυσι το Σεπτέμβρη, όπου βέβαια ήταν πολύ πιο χαλαρή από κόσμο, όπως και όλη η περιοχή. Όπως και τότε, έτσι και τώρα επιλέξαμε τη δεξιά ψαροταβέρνα που λέγεται Aqua Mare. Η ταβέρνα διαθέτει μερικές ξαπλώστρες μπροστά για τους πελάτες της (χωρίς χρέωση) και έχει και πολύ ωραία αυλή με καλαμωτό σκίαστρο, κάτω από το οποίο μπορείς να κάτσεις άνετα και να απολαύσεις ένα από τα ψάρια που θα έχει βγάλει το πρωί με την βάρκα του ο ιδιοκτήτης, ο οποίος είναι και ψαράς και δεινός ψήστης. Ο,τι φάγαμε στο Aqua Mare ήταν φρέσκο, γευστικό και σε πολύ καλή τιμή.

Chalikia-Vata-Aqua-Mare-Tavern
Chalikia-Vata-Aqua-Mare-Tavern

Αν βρεθείς στην Λακωνική Μάνη, δεν πρέπει να παραλείψεις να επισκεφτείς και την Αλύπα, μία μικρή παραλία με λευκά μεγάλα βότσαλα και καταπράσινα νερά, περιτριγυρισμένη από μικρούς πύργους. Πάνω στην παραλία υπάρχει μία μόνο ταβέρνα, η οποία φέτος ήταν κλειστή λόγω «θέματος υγείας», όπως έγραφε η ανακοίνωση στην όψη του μαγαζιού. Παλαιότερα που την είχαμε επισκεφτεί, ήταν φανταστική, όπως και όλη η θέα του μικρού κολπίσκου που χάζευες καθώς έτρωγες το ψαράκι σου.

Alipa Beach
Alipa Beach


View from Alipa Tavern
View from Alipa Tavern

Η περιοχή έχει ακόμη πάρα πολλά ακόμη ενδιαφέροντα μέρη για να επισκεφτείς:
  • Μην παραλείψεις να πας στα σπήλαια του Διρού. Η περιήγηση αυτή είναι μοναδική εμπειρία και για μεγάλους και για μικρούς και κρατάει γύρω στη μία ώρα. Αν πας, πάρε πανωφόρι γιατί μέσα στο σπήλαιο έχει λίγο ψύχρα.
  • Γερολιμένας. Άγρια ομορφιά! Για μένα ίσως είναι προτιμότερο να το επιλέξεις για απογευματινή βόλτα και εφόσον δεν βαριέσαι την οδήγηση της επιστροφής. Πριν το γυρισμό, μπορείς να κάτσεις για φαγητό στο wine bar & restaurant Matapan στην Άλικα, έχοντας βέβαια κάνει πρώτα κράτηση.
Gerolimenas
Gerolimenas
  • Παραλία Μαρμάρι. Η μόνη αμμουδερή παραλία με beach bar. Αν σου αρέσει η άμμος και τη θέλεις και την ξαπλώστρα σου, να την επιλέξεις ασυζητητί.
  • Αν κινηθείς προς Καλαμάτα, περνώντας από την Μεσσηνιακή Μάνη, μην παραλείψεις να κάνεις μία βουτιά στην παραλία Καλόγρια έξω από τη Στούπα. Άμμος, κρυστάλλινα και παγωμένα νερά. Η παραλία είναι οργανωμένη, οπότε έχε το νου σου γιατί θα έχει αρκετό κόσμο. Μην κατέβεις με το αυτοκίνητο κάτω - κάτω στην παραλία. Πριν την τελευταία στροφή κατεβαίνοντας, έχει στο αριστερό σου χέρι τεράστιο πάρκιν (ιδιωτικό αλλά όχι ακριβό) και γλιτώνεις την ταλαιπωρία γιατί ο δρόμος είναι στενός και πάνω στην παραλία έχει πολύ περιορισμένη δυνατότητα για στάθμευση.
  • Συνεχίζοντας προς Καλαμάτα. Κάνε στάση στην όμορφη Καρδαμύλη. Εκεί έχω να σου προτείνω για φαγητό το Tikla cuzina & wine bar. Το μαγαζί είναι ανοιχτό all day. Προσεγμένος χώρος, άριστο σέρβις, μουσική to the point, πλούσια κάβα κρασιών, σε πολύ καλές τιμές και εξαίσιο φαγητό βασισμένο σε ελληνικές γεύσεις και προϊόντα. Δοκίμασε την παλαιωμένη γραβιέρα Νάξου (5 ετών) με ένα ποτήρι κρασί από τη λίστα του μαγαζιού και θα με θυμηθείς. Μια ευχάριστη έκπληξη δίπλα στη θάλασσα.
Kardamili Tikla Cuzina & Wine Bar
Kardamili Tikla Cuzina & Wine Bar

Η Μάνη ταιριάζει απόλυτα με την άγαρμπη μετάφραση στα γαλλικά της έκφρασης αγάπης στον Ηλία μου! Αφού, κάθε φορά που πας, σου έρχεται να αναφωνήσεις "J'adore" Mani, γιατί είναι tres bien και σε κάθε σου "Je voudrais" σε ικανοποιεί πάντα απλόχερα.

2 σχόλια:

  1. Πάρα πολύ όμορφη ανάρτηση!! Πρόσφατα επισκέφθηκα τη Μάνη για πρώτη φορά και ενθουσιάστηκα! Μάλιστα πήγαμε σχεδόν στα ίδια μέρη και έχω ακριβώς τις ίδιες εντυπώσεις! Εύχομαι να έρθουν κι άλλα τόσο όμορφα ταξίδια και ανυπομονούμε για αντίστοιχα posts! Πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο και χαίρομαι που σου άρεσε η ανάρτηση. Φιλάκια!

      Διαγραφή