Δευτέρα 12 Απριλίου 2021

More Yachting Please...(Part I)

More Yachting please… Πάω στοίχημα θα το πεις πολλές φορές, αν επιλέξεις να περάσεις τις καλοκαιρινές διακοπές σου με ένα ιστιοπλοϊκό. Δεν το φαντάζεσαι, δεν το περιμένεις, μπορεί και να το φοβάσαι και γι’ αυτό δεν το έχεις επιχειρήσει έως τώρα, όμως η εμπειρία των διακοπών σε ιστιοπλοϊκό είναι α-ξε-πέ-ρα-στη.

Κι εξηγώ. Ήμουν κι εγώ μία από τις πολύ διστακτικές ως προς το συγκεκριμένο είδος διακοπών. Τα μεγαλύτερα άγχη μου, η προσωπική υγιεινή και ο ύπνος. Λιγότερο ίσως με προβλημάτιζε το θέμα του «κουνήματος», αλλά το είχα κι αυτό στο μυαλό μου. Μου είχε πει και μία φίλη, «τρεις μέρες έχω πατήσει στη στεριά Έλλη μου και ακόμη κουνιέμαι…» και μου έμεινε. Αλλά γι’ αυτό λες, θα πάρω μαζί μου δραμαμίνη και θα τη βολέψω. Στο πρώτο εικοσιτετράωρο όλοι αυτοί οι προβληματισμοί έχουν εξανεμιστεί ως δια μαγείας. 

Ο ύπνος, μετά την πρώτη μέρα και την εξάντληση από βουτιές, κολύμπι, κλπ, έρχεται θες δε θες εύκολα, γρήγορα και γλυκά, μαζί με το ελαφρύ νανούρισμα της θάλασσας. Η τουαλέτα συνηθίζεται κι αυτή, ενώ το ντους, με σωστή διαχείριση από όλους τους επιβαίνοντες στην κατανάλωση του νερού σε συνδυασμό με τον προνοητικό ανεφοδιασμό, δεν αποτελεί πρόβλημα. Ακόμη και ο πιο δύσκολος της παρέας, ο Ηλίας μου, μετά την πρώτη ημέρα ξεπέρασε όλα τα άγχη του και αφέθηκε στη μαγεία του ταξιδιού…

More Yachting Please - Sunrise on board
Ανατολή ηλίου στο σκάφος


Όλοι οι ενδοιασμοί σου για να επιλέξεις τις διακοπές σε σκάφος, γρήγορα ξεπερνιούνται και η εμπειρία είναι ανυπέρβλητη αρκεί να έχεις προσέξει τους παρακάτω βασικούς παράγοντες:

  • Επιλογή παρέας

Το βασικότερο σημείο που πρέπει να προσέξεις! Σκέψου ότι, με όποιους επιλέξεις να πας, θα βρίσκεσαι σε περιορισμένο χώρο, περιτριγυρισμένος από θάλασσα 24 ώρες το 24ωρο, όσες μέρες διαρκεί το ταξίδι. Καλό θα είναι να υπάρχει μία σχετική ταύτιση στα ενδιαφέροντα, η παρέα να γνωρίζεται καλά ώστε να υπάρχει η απαιτούμενη ανοχή και κατανόηση στις ιδιαιτερότητες του καθενός, για να μη βρεθείς προ εκπλήξεων. Επιπλέον, οι συγκεκριμένες διακοπές απαιτούν συμμετοχή και συνεργασία όλων των επιβαινόντων στις καθημερινές αναγκαίες δραστηριότητες, όπως είναι η καθαριότητα, το μαγείρεμα κλπ, καθώς δεν είσαι στο 5άστερο ξενοδοχείο με το room service να σε εξυπηρετεί, αλλά ούτε και οι συνταξιδιώτες σου είναι υποχρεωμένοι να σε φροντίζουν και εσύ απλά να απολαμβάνεις. Όλοι πρέπει να συμμετέχουν και, προκειμένου να περάσεις καλά, οφείλεις να έχεις ως μέλημα σου να περάσουν πρώτα οι άλλοι καλά.

More Yachting Please - A good company
Η παρέα είναι σημαντικός παράγοντας για τις διακοπές με σκάφος


  • Επιλογή σκάφους και skipper

Εξίσου σημαντικό! Το σκάφος πρέπει να είναι μεγέθους και χωρητικότητας αναλόγως των ατόμων που θα επιβαίνουν, συμπεριλαμβανομένου του skipper, σε περίπτωση που η παρέα δε διαθέτει τα απαιτούμενα διπλώματα. Αν με ρωτάς, εκτός και αν κάποιος από την παρέα σου είναι δεινός ιστιοπλόος, συστήνω ανεπιφύλακτα τη μίσθωση skipper καθώς, πέρα από την ασφάλεια που σου παρέχει κατά τη διάρκεια του ταξιδιού (βασικός παράγοντας για ξέγνοιαστες και απροβλημάτιστες διακοπές), διαθέτει και την εμπειρία και μπορεί να σε οδηγήσει σε «μυστικούς» κολπίσκους και παραλίες που δε θα πήγαινες διαφορετικά. Στην περίπτωση μας, η επιλογή μας ήταν ιδανική, αφού ο skipper ήταν και ο ιδιοκτήτης της εταιρείας μίσθωσης σκαφών More Yachting. Ο «καπετάν» Τάκης, ήρεμη δύναμη, έμπειρος χειριστής σκάφους, δεινός ψαράς, διακριτικός και ταυτόχρονα οικείος, ενσωματώθηκε στην παρέα κρατώντας πάντα τις ισορροπίες και δημιουργώντας αίσθημα ασφάλειας στο ταξίδι και ανεμελιάς. Τον skipper σου πρέπει να τον προσέχεις, να τον φροντίζεις και να τον αντιμετωπίζεις σαν μέλος της παρέας και όχι σαν υπάλληλο σου… αυτό είναι το κλειδί για την απόλυτη αρμονία και ισορροπία εν πλω.

More Yachting - Captain Takis
Καπετάν Τάκης… εγγύηση!


  • Επιλογή διαδρομής

Έχε εμπιστοσύνη στον καπετάνιο σου, είτε αυτός είναι κάποιος από την παρέα, είτε αυτός είναι ο skipper. Αυτός που αναλαμβάνει την πλοήγηση του σκάφους πρέπει να έχει τον κύριο λόγο στην επιλογή της διαδρομής. Θα πρέπει να αφουγκραστεί τις επιθυμίες της παρέας και να προτείνει την ιδανική διαδρομή, συνεκτιμώντας τις απαιτούμενες ώρες πλεύσης, τις ιδιαιτερότητες και τις αντοχές των επιβαινόντων, αλλά και τις δικές του δυνάμεις ώστε να μπορέσει να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις του ταξιδιού.

More Yachting - Sailing
Όρτσα τα πανιά…

  • Εφοδιασμός

Καλό είναι να έχεις προνοήσει για τα τρόφιμα των 3 πρώτων ημερών του ταξιδιού, ειδικότερα γι’ αυτά που απαιτούν συντήρηση ψύξης ή κατάψυξης. Το ψυγείο του σκάφους είναι μικρό, σαν αυτά τα φοιτητικά που είχαμε τα παλιά εκείνα ωραία χρόνια. Συνεπώς, αν έχεις προγραμματίσει διακοπές μίας εβδομάδας, το ψυγειάκι μπορεί να «φιλοξενήσει» προϊόντα που επαρκούν το πολύ για τρεις μέρες και μετά κάνεις ανεφοδιασμό σε κάποια από τις στάσεις σας. Ξηρά τροφή όμως, όπως snacks, ψωμιά, κλπ, καθώς και την κάβα σου (ποτά και νερά, πολλά νερά) μπορείς να τα έχεις προμηθευτεί για όλο το ταξίδι, καθώς ο χώρος της κουζίνας – καθιστικού είναι αρκετά μεγάλος, με χώρους αποθήκευσης αρκετούς για να τα τοποθετήσεις με ασφάλεια. Πολύ βολικό αποδείχθηκε και ένα φορητό ψυγείο ταξιδιού που φέραμε μαζί μας, στο οποίο τοποθετούσαμε τα ποτά – νερά και πάγο, προκειμένου να έχουμε παγωμένα υγρά χωρίς να επιβαρύνουμε αυτό του σκάφους.

More Yachting - Diving into the sea
Βουτιές, βουτιές, βουτιές…

  • Ρουχισμός

ΜΗN ΤΡΕΛΑΙΝΕΣΑΙ, δεν πας διακοπές στη Μύκονο να πάρεις μαζί σου την Άρτα και τα Γιάννενα! Θα είσαι όλη μέρα στο σκάφος και στη θάλασσα, δεν θα πας σε κοσμικές παραλίες, ο σκοπός είναι να πας σε θάλασσες και ακτές που δεν μπορείς να έχεις πρόσβαση αλλιώς. Τι χρειάζεσαι; Μαγιό, μαγιό, μαγιό, παρεό, ένα δύο σορτσάκια και δυο μπλουζίτσες, ένα μπουφανάκι, εσώρουχα, σαγιονάρες, πετσέτες, καπέλο, πολλά ΑΝΤΗΛΙΑΚΑ. Αυτά! ΤΙΠΟΤΑ ΑΛΛΟ πίστεψε με. Εγώ κουβάλησα ένα sack-voyage γεμάτο ρούχα και απλά το πήγα βόλτα στο Ιόνιο… και μου έπιανε και χώρο στην καμπίνα… γελούσαν και τα πανιά!

More Yachting - Just You and the Sea
Μόνο εσύ και η θάλασσα…

  • Το κόστος

Οι τιμές ενοικίασης διαφέρουν από εταιρεία σε εταιρεία και προσαρμόζονται ανάλογα με το μέγεθος και την χρονολογία του σκάφους, τον αριθμό επιβαινόντων, τη μίσθωση ή μη skipper και την περίοδο. Ενδεικτικά, για 4-6 άτομα, το κόστος μίσθωσης σκάφους και skipper ξεκινάει από 2.500€/εβδομάδα (415-625€/άτομο), ενώ σε αυτό το πάγιο κόστος έρχονται να προστεθούν τα έξοδα σκάφους (καύσιμα, νερό, τέλη στάθμευσης) τα οποία ρυθμίζονται ανάλογα με τη διαδρομή και τις στάσεις που θα επιλέξεις. Τέλος, τα λοιπά έξοδα (φαγητό, ποτά, καφέδες κλπ) μπορούν να αναπροσαρμόσουν το συνολικό κόστος. Με βάση τη δική μου εμπειρία, οι διακοπές μιας εβδομάδας 4 ατόμων σε σκάφος με skipper, με διατροφή κυρίως εντός σκάφους, με πλούσιο όμως εφοδιασμό σε τρόφιμα και κάβα, κόστισαν συνολικά γύρω στα 900€/άτομο. Σε κάθε περίπτωση, το μέγεθος της απόλαυσης που σου προσφέρουν οι διακοπές με ιστιοπλοϊκό σε αποζημιώνει και με το παραπάνω. Και πίστεψε με, 7 ημέρες στο σκάφος ισοδυναμούν με 20 ημέρες συμβατικών διακοπών. Θα είναι η πρώτη φορά που θα νιώθεις το χρόνο να κυλά τόσο αργά αλλά όχι βασανιστικά. Και να εξηγήσω… αν έχεις ταυτίσει στο μυαλό σου τις ιδανικές διακοπές με ξάπλα, ύπνο, σεζλόνγκ, ομπρελίτσα και service, μην επιλέξεις το σκάφος. Στο σκάφος έχει πρωινό ξύπνημα, συμμετοχή (στην καθαριότητα, στα αγκυροβόλια, κλπ), προετοιμασία (κολατσιό, φαγητό, ποτάκια, κλπ), αλλά και ατελείωτες βουτιές, κολύμπι, παιχνίδια, άραγμα, όλα αυτά μέχρι το βράδυ όπου πέφτεις για ύπνο ξεχειλισμένος από θάλασσα, εικόνες, στιγμές.

More Yachting - Oh, a dolphin!
Να το και το δελφινάκι…

 

Τα εμπέδωσες όλα αυτά; Ανέβα πάνω στο σκάφος και φύγαμε! Για πού; Τι να σου πρωτοπώ…. Λευκάδα, Μεγανήσι, Αντίπαξοι, Παξοί, Κεφαλονιά, Ιθάκη, Άτοκος, Καστός, Κάλαμος, Μεγανήσι, Λευκάδα…. 7 ημέρες και 7 νύχτες γεμάτες καλοκαίρι!

(…to be continued, σύντομα έρχεται το Part II)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου